IJsseldelta Informatiecentrum: Stadsarchief Kampen
Initiator van de vernieuwde website van het Kamperlijntje is het Stadsarchief (voorheen Gemeentearchief) Kampen. Met de komst van de Hanzelijn in december 2012 willen wij een compleet beeld geven van de geschiedenis van alle Kamper spoorlijnen vanaf 1865 tot heden.
Diverse informatie is tussen 2008 en heden door Kasper Haar, kenner bij uitstek, verzameld en toegevoegd aan deze vernieuwde website. Alles over de historie, het materieel, het personeel en de stations van deze markante spoorlijn zijn te raadplegen. Vanaf de eerste plannen in 1845 tot de aanleg, de oorlogen en het heden. Met een uitgebreid archief vol specificaties, verhalen, legendes en historisch fotomateriaal toont de website 'hetkamperlijntje.nl' de geschiedenis van deze spoorlijn in al zijn facetten.
Stadsarchief Kampen
Het Stadsarchief Kampen is het historisch informatiecentrum voor Kampen en omgeving. Het archief bewaart een kleine 400 archieven met een omvang van 2,5 km. Het betreft archieven van de gemeente Kampen en de omliggende kernen Grafhorst, 's-Heerenbroek, Kamperveen IJsselmuiden, Wilsum en Zalk.
Ook de archieven van de voormalige gemeente Schokland zijn ondergebracht in het Stadsarchief Kampen. Daarnaast worden er rechterlijke archieven en archieven van waterschappen en polders bewaard. Naast deze overheidsarchieven zijn er ook veel particuliere archieven in het Stadsarchief Kampen. De kerkarchieven nemen daaronder een belangrijke plaats in. Maar er zijn ook archieven van sportverenigingen en fabrieken zoals de sigarenindustrie, Kanis & Gunnink en Berk. Het beschikt daarnaast over een uitgebreide Bibliotheek (10.000 stuks) met, onder meer, boeken over Kampen en omgeving, en de geschiedenis van Overijssel.
Het archief bezit ook een topografisch-historische atlas (20.000 stuks totaal) met foto's en kaarten, prenten en tekeningen, videobanden, grammofoonplaten, kranten (oudste uit 1836) en meer. Kortom de hele neerslag van het maatschappelijk leven is in het Stadsarchief Kampen te vinden.
Archief stad Kampen
Vooral de geschiedenis van het archief van de Stad Kampen is bijzonder. De charterverzameling, waarvan het oudste stuk de oorkonde van de Deense koning Abel uit 1251, is nagenoeg compleet. Pas in 1830 is deze verloren gewaande collectie teruggevonden in de Schepentoren van het Oude Raadhuis. In 1842 werd mr. Johan Christiaan Bijsterbos benoemd als gemeentearchivaris. Daarmee was Kampen de derde gemeente in Nederland die tot benoeming van een dergelijke functionaris overging. In 1830 had Leeuwarden een archivaris benoemd en in 1841 was 's-Hertogenbosch daartoe overgegaan. Tot op de dag van vandaag heeft Kampen een gemeentearchivaris. Nu, 170 jaar na de benoeming van Bijsterbos, is Margreet Vink-Bos de gemeentearchivaris.
U kunt bij het Stadsarchief Kampen terecht voor genealogisch onderzoek (stamboomonderzoek), onderzoek naar de lokale geschiedenis, en voor lessen & projecten voor zowel het basis- als voorgezet onderwijs.
- Geplaatst op: maandag, 13 februari 2012
- Bijgewerkt op: donderdag, 25 februari 2021